Peter de (Onder)beenmeter

Om goed en lekker te kunnen zitten is het belangrijk dat de zithoogte van de stoel bij kinderen (en volwassenen) goed is. Er zijn op school verschillende maten stoelen en tafels. Welke maat stoel goed voor jou hangt af van de lengte van de onderbenen. Met dit meetlint kun je heel eenvoudig opmeten hoe lang het onderbeen is, en dus welke stoel een kind nodig heeft. Kinderen hebben regelmatig nieuwe schoenen en kleren nodig omdat ze uit de oude zijn gegroeid en die niet meer passen. Dat geldt net zo goed voor de stoelen en tafels op school. Het is dus goed om regelmatig te controleren of die nog wel passen!

Download een gratis versie

Een gratis versie van Peter de Onderbeenmeter is te downloaden via deze website. Het is een bestand op A3 formaat dat je zelf op een A3 kleurenprinter kunt printen.

Er zijn verschillende versies, geschikt voor verschillende typen meubilair (‘verhoogd’ of traditioneel) en de leeftijd van het meubilair (gemaakt volgens oude of nieuwe norm voor schoolmeubilair). Via de keuzehulp bepaal je welke versie je nodig hebt en ontvang je automatisch een downloadlink per email.

Hoe zet je Peter in elkaar?

  1. Print het digitale pdf-bestand op ware grootte uit (op 100%, dus niet geschaald) in kleur en op A3 formaat.
  2. Knip of snij het vel op de streepjeslijn netjes doormidden. Je hebt nu 2 stroken. Onderaan 1 van de stroken zit een witte rand. Knip die ook af.
  3. Maak van de 2 stroken 1 hele lange strook door ze op de plakrand aan elkaar te lijmen. Let op: de rand van de tweede strook moet precies op de gestippelde lijn van de plakstrook komen. Het plaatje van de stoel wordt dan weer heel en de zwarte lijnen lopen mooi recht door.
  4. Meet met een meetlat op het meetlint de afstand van de tafelrandlijn tot aan de zwarte lijn bij het cijfer 25. Dit moet precies 25 cm zijn. Als dit niet zo is, moet je de stroken weer loshalen en opnieuw plakken, maar nu wat preciezer zodat deze afstand wél 25 cm is. Als dit niet helpt kan het ook zijn dat stap 1 niet goed is gegaan. Het is belangrijk dat het bestand echt op 100% is geprint.
  5. Vouw het meetlint dubbel op de stippellijn met de woorden ‘tafelrand’. Nu is je Peter klaar voor gebruik!
Copyright © 2024 - Erin | Schoolergonomie